MENU

Domča bez cukru: cesta ke zhubnutí? Nízkosacharidové stravování Low Carb

Dominika Kovaríková

Dominika Kováriková, známá na sociálních sítích jako Domča bez cukru, přešla na nízkosacharidové stravování před více než rokem a půl. Za půl roku se jí bez většího úsilí podařilo zhubnout 10 kilogramů. Váhu si stále drží. Co jí na Low Carb stravování řekl lékař? Jaké jsou povolené sladkosti? Jak uděláte bez mouky knedlík nebo tortillu?

Nízkosacharidová dieta low carb – hodně tuku, miminum cukru

Čím vás tento nízkosacharidový způsob stravování zaujal?

Tím, že bylo povolené jíst tučné jídlo. Nemusela jsem se vzdát svého milovaného kachního stehna.

Přešla jste na nízkosacharidové stravování ze dne na den, nebo jste svoje tělo zvykala postupně na minimum cukru?

Bylo to ze dne na den. S přítelem děláme jednou týdně velké nákupy. Jednou řekl, že jdeme nakupovat pouze nízkosacharidové jídlo. Tím to začalo. Všechno, co se nám do nového způsobu stravování nehodilo, jsme darovali známým, abychom neplýtvali jídlem.

Neměla jste při vysazování cukru „absťák“?

Samozřejmě, že ano, absťák se dostavil. Velmi mnoho lidí, kteří nemají silnou vůli, mu nakonec bohužel podlehnou, a tak pořádně nikdy nezačnou. Mnoho lidí mi píše, že se celý den drží, ale jakmile přijde večer, sní celou velkou čokoládu nebo kyblík zmrzliny. To je bohužel špatně.

Nízkosacharidové „sladkosti“

Co jim v tomto případě radíte?

Ať si najdou vhodnou náhradu. Místo zmrzliny s cukrem radši domácí se sladidlem, které je povolené. A mléčnou čokoládu seženete i nízkosacharidovou.

Vyloučila jste ze svého jídelníčku veškeré cukry, nebo jen výrazně snížila a hlídáte si denní příjem?

Ze začátku jsem se řídila dost striktně tabulkou „zakázaných a povolených potravin“, kterou jsem našla na internetu. Nesměla jsem žádný cukr a všechno se muselo hlídat. Později jsem si začala víc zjišťovat, hlavně ze zahraničních zdrojů, a zjistila jsem, že nízkosacharidové stravování nemusí být tak striktní. Můžete toho jíst mnohem více, jen je potřeba o jídle více přemýšlet. Nakonec jsem se dozvěděla, že ta nešťastná tabulka je spíše na ketodietu, nikoli na snížení sacharidů, tedy Low Carb.

Nízkosacharidové stravování pro hubnutí a zdraví

Přešla jste na tento druh stravování ze zdravotních důvodů?

Ne, nebylo to ze zdravotních důvodů. Pravým důvodem bylo hubnutí, stejně jako u 90 % lidí, kteří na nízkosacharidové stravování přejdou. Každopádně vím, že Low Carb pomohla mnoha lidem s nejrůznějšími zdravotními problémy. Je prokázáno zlepšení imunity a snížení rizika cévních onemocnění.

Každopádně díky ustálenému inzulinu v krvi chutě na sladké výrazně omezíte.

Kolik se vám podařilo zhubnout?

Za půl roku jsem zhubla 10 kilo i bez přísného režimu, bez cvičení. Dá se však docílit mnohem zajímavějších výsledků. Vše se odvíjí od toho, jak moc budete dodržovat Low Carb – jinak řečeno, kolik si nastavíte na den sacharidů. Ketóza je do 36 gramů sacharidů za den, já mám teď nastaveno 100 gramů za den, což je strop, abych si mohla dopřát více ovoce. Je to spíše udržovací režim než hubnoucí.

Více energie? Bez cukru a mouky

Jak vám změnil přechod na nízkosacharidovou stravu život? 

Velké plus vidím v přísunu energie, která mi dříve velmi chyběla. V minulosti jsem si často potřebovala zdřímnout i během dne, byla jsem unavená. Ráno jsem se nemohla vykopat z postele. Teď to není nutné. Často jsem vzhůru ještě před zazvoněním budíku.

Jak přijali vaši změnu ve stravování nejbližší lidé?

Celou rodinu mám na Slovensku, v Praze žiju s přítelem, který byl nadšený. Horší to bylo, když jsme přijeli domů na Slovensko. Rodina nejdřív náš styl stravování nechápala. Přišlo jim zvláštní, že nechci jíst těstoviny, ale že si dám například slaninu a stejně hubnu. Po nějaké době ale na nízkosacharidové stravování přešla přítelova máma a později i moje maminka.

Co je přesvědčilo, že se přiklonili k vašemu způsobu stravování?

Hubnutí. Moje máma zkoušela nespočet různých stravovacích návyků a nikdy jí nic nepomohlo. Myslím si ale, že šlo i o to, že na dietu byla dříve vždycky sama. Teď se má na koho obrátit, když si není něčím jistá. Hubnutí se jí konečně daří.

Konzultovala jste to třeba s lékařem? Kdysi jsem zkoušela ketodietu, ale odradilo mě množství negativních článků o ní. Čím víc si o tom čtu, tím větší zmatek v sobě mám.

Pro mě je ketodeita příliš přísná, proto preferuju Low carb a cukrfree, což je cca 100 gramů sacharidů za den. Konzultovala jsem to se svou obvodní lékařkou, která si všimla, že jsem zhubla, a ptala se mě, jak. Probírala jsem to i s mým neurologem a ten mi doporučil vyhnout se ketóze.

Nemáte problém objednat si jídlo v restauraci?

Myslím, že spíš ne. Zjistili jsme, že v každé restauraci se dají najít aspoň 1–2 jídla, která jsou plně Low Carb. A pokud ne, zatím byli pokaždé ochotní nám jídlo pozměnit – třeba přidáním většího množství zeleniny. V luxusnějších restauracích jsou v podstatě všechna jídla už v základě nízkosacharidová, protože málokdy používají „levnější“ brambory a těstoviny, ale preferují spíše batáty nebo celerové hranolky.

90 % lidí začíná nízkosacharidové stravování kvůli hubnutí a zbývajících 10 % kvůli zdravotním problémům.

Co pro vás jídlo znamená?

Jídlo je pro mě na prvním místě. Velmi ráda cestuji. Mnoho lidí cestuje kvůli památkám, já jsem si uvědomila, že cestuju za jídlem. Teď se chystám na Madeiru, kde mají skvělé rybí trhy. Chci se pak na svém blogu se čtenáři podělit o recepty i další inspiraci z této oblasti.

I bez cukru to jde

Nepřepadá vás chuť na sladké?

Občas ano, mnoho žen určitě ví, že jednou za měsíc to vždycky přijde. Každopádně díky ustálenému inzulinu v krvi chutě na sladké výrazně omezíte. Když už to přijde, vždycky pomůže šlehačka a jahody. Samozřejmě ne šlehačka ve spreji, ta obsahuje hodně cukru, ale čerstvá z kelímku, kterou si ušleháte.

Říká se, že cukr potřebuje člověk kvůli energii. Odkud berete energii vy?

Jako primární zdroj energie jsou nejčastěji doporučované sacharidy. Běžná výživová pyramida říká, že jejich zastoupení ve stravě je 45–60 % z celkového denního příjmu. Na opačné straně stojí nízkosacharidová strava, která jako hlavní zdroj energie doporučuje tuk, a to zhruba od 55 až do 75 % z celkového příjmu energie. Takže pro mě je zdrojem energie tuk.

Recepty na nízkosacharidové stravování na síti

Na FB a Instagramu propagujete stravování bez cukru zveřejňováním receptů. Kde berete inspiraci na nízkosacharidová jídla?

Většinou se snažím upravovat běžné (ne Low Carb) recepty na nízkosacharidovou verzi. Lidé to chtějí. Roky jsou zvyklí jíst knedlíky, omáčky a chtějí to tak i nadále, ale v Low Carb úpravě.

Čím se dá nahradit knedlík?

Přeci Low Carb knedlíkem! Receptů je víc, ale například tento je výborný:

90 g krémového sýru typu Lučina, 2 vejce, sůl, 1/2 lžičky sušeného droždí, 15 g psyllia a jemně nasekanou čerstvou nebo sušenou petrželku či libeček. Všechno smícháme dohromady a necháme aspoň 10 minut uležet. Poté směs vylijeme do půllitrového hrnku vymazaného nejlépe sádlem, dáme  na 4 minuty do mikrovlnky a máme hotovo.

Na Facebooku jste založila i druhou největší skupinu o nízkosacharidovém stravování „Low Carb pro normální lidi”. K čemu skupina slouží a co v ní lidé nejvíce „řeší“?

Ve skupině probíráme úplně všechno. Od úplných začátků – jak naběhnout na nízkosacharidové stravování, recepty a rady až po motivující fotky změn. Pro naši skupinu jsem vytvořila návod Jak na Low Carb a malou pomůcku, která vám řekne, jestli potravina je vhodná, či nevhodná při nízkosacharidovém stravování.

Zmiňujete fotky změn před a po, k jakým změnám nejčastěji dochází? Je to hubnutí?

Přesně tak, je to hubnutí.  Jak jsem už řekla dříve, 90 % lidí začíná kvůli hubnutí a zbývajících 10 % kvůli zdravotním problémům.

Plánujete něco dalšího?

Přemýšlím o knize, ale hlavně chci více pracovat na blogu a na Instagramu, kde můžu sdílet recepty i v krátkých instastories.

Nízkosacharidová dieta mě láká, jak začít

Co byste doporučila těm, kteří chtějí nízkosacharidovou stravu vyzkoušet?

Hlavně se nebát začít, to je bohužel většinou to nejtěžší. Je lepší, když do toho s vámi půjde rodina, ale dá se to zvládnout i bez toho. Jen budete vařit jídlo jinak. Naučíte se například omáčky nezahušťovat moukou, ale zeleninou.  Taky nepočítejte s okamžitou změnou. Po týdnu opravdu nemůžete čekat zázraky. Než uvidíte změnu, je nutné vydržet alespoň dva měsíce na nízkosacharidovém stravování.


Recept na Low Carb Tortilly 🇲🇽

Nedovedete si představit nízkosacharidové pečivo? Zkuste si upéct podle mého receptu nízkosacharidové tortilly. Jsou vynikající.

Tortilly jsou skvělou přílohou ke všem druhům masa. Dlouho jsem hledala chutnou náhradu, ale nakonec se podařilo. Já je miluji s trhaným masem, avokádem a sýrem jako tacos. Skvělé jsou ale i s chili con carne nebo s butter chicken. Na 8 ks potřebujete:


 96 g mandlové mouky (můžete zkusit i mleté mandle)
24 g kokosové mouky
1 vejce
2 čajové lžičky xanthanové gumy
1 čajovou lžičku kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
sůl
2 čajové lžičky jablečného octa
3 čajové lžičky vody

Postup:

  1. Všechno smíchejte dohromady. Těsto musí držet u sebe. Když se drolí, přidejte vodu. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na 15 minut do ledničky.

  2. Těsto rozdělte na 8 kousků a z každého udělejte menší kuličku. Vložte ji mezi pečicí papír a rozválejte na tenkou placku. Pokud máte doma lis na tortilly, půjde vám to rychleji a snadněji.

  3. Rozpalte pánev a opečte na sucho, z každé strany pár sekund. Nepoužívejte žádný tuk. Jakmile začnou hnědnout, jsou hotové. Nelekněte se, když se budou trošku nafukovat. Stačí splasknout obracečkou.

Tip na závěr: Hotové tortilly můžete skladovat v ledničce do druhého dne. Když je vytáhnete, budou tvrdé, ale stačí jim pár sekund v mikrovlnce a budou opět vláčné.  Těsto na tortilly můžete mít v mrazáku klidně i měsíc.


Autor článku

Jarmila Zechová Syptáková Sendire.cz

Jarmila Zechová Syptáková

Podobné články

Motivační citáty 5 úspěšných žen, které vás nakopnou
Zbavte se nánosů minulosti, které vám ubližují
Koučka Luďka Ježová: Strach a úzkost jdou ruku v ruce

Komentáře k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlášením k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů.