fbpx
MENU

Proč některým lidem vadí spát v cizí posteli a co se s tím dá dělat?

15. 5. 2023

Máte fóbii ze spaní v cizích postelí? Vadí vám cizí ložní prádlo, hotelová matrace na které spalo iks lidí před vámi? Vnímání a reakce na spaní v cizí posteli se kupodivu může lišit. Zatímco někteří se cítí dobře kdekoliv a usnout všude, jiný mohou zažívat před spaním v cizí posteli neuvěřitelný stres. Někteří jsou schopni mít deprese třeba dva měsíce předem z toho, že budou muset spát v posteli, kde se před nimi vystřídali jiní nocležníci. Jaké mohou být důvody, které nám brání dobře se vyspat třeba v hotelu nebo na návštěvě?

  1. Nepohodlnost
  2. Nedostatek zvyklostí a rutin
  3. Strach z nečistot
  4. Nostalgie a připoutanost k domovu
  5. Psychologické faktory

Nepohodlnost: Postele se mohou lišit ve své pohodlnosti, tvrdosti nebo měkkosti. Pokud není člověk zvyklý na jiný typ matrace, může se cítit nepohodlně a mít problémy se usadit a spát.

Nedostatek zvyklostí a rutin: Spaní v novém prostředí, jako je hotelový pokoj, může narušit obvyklé zvyky a rutiny, které máme doma před spaním. Lidé často vyžadují určitou dávku komfortu a předvídatelnosti, aby se cítili uvolněni a pohodlně při spánku.

Strach z nečistot: Pro někoho může být nepředstavitelné ulehnutí do postele, kde před ním někdo spal. I když je postel čistě povlečená, jedinci s vyšší úzkostlivostí nebo touhou mít nad vším kontrolu se mohou postele štítit. Nejen neznámé prostředí, ale také strach z přenosu bakterií nebo alergenů je pro ně zdrojem stresu.

Nostalgie a připoutanost k domovu: Někteří lidé mají silnou emocionální vazbu k domovu a své vlastní posteli. Cítí se pohodlně a bezpečně, když spí ve svém „domácím prostředí“, které znají a které jim připomíná pohodu domova.

Psychologické faktory: Stres, úzkost a nepříjemné pocity z neznámého prostředí mohou také přispívat k obtížím se spánkem v cizím prostředí. Lidé jsou stále ostražití, nedokáží se uvolnit jako doma.

Jak se připravit na spaní v neznámém prostředí, cizí posteli?

Ze všeho nejdříve si zjistěte informace o místě, kde budete spát, abyste se předem seznámili s prostředím a mohli si tak pomalu přivykat na přesun, alespoň trošku zmírnit obavy z neznáma. Zkuste si z domu vzít cokoliv, co vám pomůže vytvořit příjemnou atmosféru. Vezměte si sebou třeba oblíbenou knihu, relaxační hudbu nebo přenosný difuzér s esenciálními oleji. Provoňte cizí postel vońavým, dezinfekčním postřikem Lysol.

Fóbii z cizích postelí vám pomůže překonat i aromaterapie

Pro zmírnění fóbie z cizích postelí vám pomůže, když budete spát se svým polštářem nebo si ložní prádlo povlečete do vlastního povlečení. Větší jistotu a klid může přinést i dezinfekce matrace, přikrývek i polštáře. Pokud cestujete autem, klidě si sebou přibalte i vrchní matraci, kterou můžete doma použít třeba jako nouzové spaní na zemi pro nečekaného hosta. Navíc se dá koupit za pár korun a je lehce sbalitelná.

Před spaním můžete vyzkoušet relaxační techniky, jako je hluboké dýchání, meditace nebo poslech klidného zvuku přírody, které vám pomohou uvolnit se a zklidnit mysl. Důležité je také dodržovat své obvyklé rituály před spaním. Někdo neusne bez krátké procházky, jiný si potřebuje chvilku číst, vypít teplé mléko nebo poslechnout pár oblíbených písniček. Dovoleno je vše, co zmírní vaše obavy.

Rychlá pomoc z přírodní lékárny

Dalším řešením je vyzkoušet čistě přírodní látky z přírody, které vám pomůžou rychle usnout i dobře spát. Vhodným přípravkem jsou tobolky s obsahem léčivého konopí SPÁNEK (složení jedné tobolky: 110 mg meduňka lékařská, 110 mg chmel otáčivý,  110 mg kozlík lékařský, 25 mg kanabidiol, extrakt z Goji 2 mg). K vydanému večernímu spánku vám pomůže obsažené CBD, které zklidní a uvolní tělo a zároveň prohloubí spánek. Pro ty, kdo dají přednost kapkám je uspávací esence k dispozici také jako olej Spánek, (Konopný olej lisovaný za studena, izolovaný kanabidiol, full spectrum kanabidiol, extrakt z máty, heřmánku s kozlíku lékařského), který stačí před spaním nakapat pod jazyk.

Zdroj ilustrační fotografie: depositphotos.com

Co pomáhá na fóbii z cizích postelí vám? Napište nám do komentářů pod článkem.


Podobné články

Odhalte příčiny insomnie a vyzkoušejte sílu přírodu
Jak se oblékat žensky? Prozradí stylistka Michaela Tutko
Kdy a proč pít kontryhelový čaj

Komentáře k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlášením k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů.