fbpx
MENU

Co patří do bioodpadu, kam s ním a proč ho dávat zvlášť?

nádoba na biodpad z kuchyně

Co patří do biodpadu?

Biologicky rozložitelný odpad zahrnuje širokou škálu organických materiálů, které se mohou přirozeně rozložit a využít v procesu kompostování. Do popelnice na biodpad můžete hodit tyto zbytky:

  1. Zbytky potravin: Ovoce, zelenina, pečivo, obiloviny, kávová sedlinu, čajové sáčky, skořápky od vajec nebo ořechů.
  2. Odpad ze záhradky – Posekaná tráva, listí, květiny, stonky rostlin, malé větve, suché květy, plevel, sláma
  3. Dřevo: Malé větve, piliny, dřevěné hobliny, dřevěné vidličky nebo vařečky bez nátěru.
  4. Biologicky rozložitelné sáčky a obaly – Obaly na zeleninu nebo ovoce, obaly z kukuřičného škrobu. a
  5. Rostliny z akvárií nebo terárií.
mini odpadkoý koš na biodpad
Elegantní a praktická nádoba ke sběru kuchyňského bioodpadu je nabízena v několika barvách

Co nepatří do kompostu ani biodpadu

V žádném případě do biodpadu nepatří do maso, uhynulé ryby, mléčné výrobky, kosti, nemocné rostliny, toxické nebo chemicky znečištěné materiály, pevné nebo plastové materiály, kovy ani sklo.

Kam odkládat biodpad v domácnosti?

  1. Kompostovací nádoba: Pořiďte si kompostovací nádobu nebo kompostér, který je vhodný pro domácí kompostování.
  2. Vermikompostování: Pokud nemáte zahradu můžete zvážit vermikompostování. Potřebujete k tomu speciální žížaly a vermikompostér s dírami a vložkou pro žížaly. Vermikompostér můžete umístit i v interiéru. Je vyrobený tak, aby se žížaly nedostaly ven. Díky žížalám se odpad rychleji rozloží.
  3. Kompost nebo kopostovací jáma: Pokud máte zahradu, můžete si pořídit kompostér nebo si vykopat kompostovací jámu.
  4. Komunitní kompost: Ve větších městech jsou t k dispozici komunitní kompostovací místa, která umožňují lidem přinést svůj biologicky rozložitelný odpad.
  5. Příruční odpadkový koš, který budete používat pouze na biodpad a jednou denně vysypete do popelnice na biodpad.
Praktický mini odpadkový, příruční koš na kuchyňský odpad

Proč třídit biodpad?

  1. Biologicky rozložitelný odpad se dá využit pro kompostování, které sníží množství odpadu na skládkách. Kompostování je proces, při kterém se organický materiál rozkládá a vytváří bohatou a živnou půdu, která se může použít na zahradě.
  2. Snížení emisí skleníkových plynů: Když se biologicky rozložitelný odpad dostane na skládku, dochází k rozkladu, při kterém se uvolňují skleníkové plyny jako je methan, který přispívá ke globálnímu oteplování.
  3. Udržitelnost půdy: Přidávání kompostu do půdy zvyšuje její živnostnost, zlepšuje retenci vody, udržuje strukturu půdy a podporuje růst rostlin.
  4. Ochrana vodních zdrojů: Snižuje se riziko kontaminace podzemních a povrchových vod.

Kdo třídí biodpad?

Biodpad z kuchyně nejčastěji třídí lidé, kteří si váží životního prostředí a snaží se přispět k udržitelnosti. Jsou mezi nimi ekologicky smíšlející lidi, kterým není lhostejný osud naší planety. Častěji také biodpad třídí majitelé zahrad nebo ti, co bydlí v bytech s balkónem. Kompost, který vznikne pomocí biologicky rozložitelných surovin totiž využívají pro pěstování rostlin. Přidáte se k nim i vy? Není to nic těžkého a pomůže to nám všem.

Nemusíte hned kompostovat, stačí, když budete slupky od brambor, zbytky ovoce a skořápek z kuchyně dávat stranou. Třeba do obyčejné misky, kterou večer vyhodíte do biopopelnice nebo do omyvatelné a praktické nádoby s víčkem, kterou můžete mít na kuchyňské lince. Výhodou těchto nádob je, že se dá zavřít a neobtěžuje vás zápach, který z biodpadu může být.


Autor článku

Klára Zichová

Copywriterka na volné noze, která holduje psaní a knížkám už od útlého věku. Ve volných chvílích píše poezii, toulá se přírodou nebo přemýšlí nad tím, jak dosáhnout nesmrtelnosti.

Podobné články

Jak prát funkční prádlo a oblečení?
5 tipů na netradiční dárky pro muže, na které nikdy nezapomenou
Jak pečovat o trávník na jaře? Údržba krok za krokem

Komentáře k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlášením k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů.