fbpx
MENU

Prostorové leporelo od Kubašty miluje několik generací dětí

Prostorové leporelo

Vojtech Kubašta, jméno českého výtvarníka, které upadlo v zapomnění. Největší úspěchy sklízel za svá úchvatná trojrozměrná, prostorová leporela pro děti, které mu vycházeli v miliónových nákladech. Pozoruhodné je, že si 3D knihy nejen ilustroval, ale i vymýšlel a realizoval technické provedení. 

Vojtěch Kubašta a Walt Disney

Málokdo dnes ví, že v šedesátých letech pracoval na animovaných filmech Walta Disneyho, který ho oslovil s nabídkou spolupráce. Kubašta se podílel, bohužel zcela anonymně na vzniku kresleného filmu Bambi nebo Kniha džunglí. Je záslužným činem nakladatelství Albatros, že dnešním dětem, odkojeným virtuální realitou, opět zprostředkovalo skvělý obohacující zážitek, který jim výpravné knihy Vojtěcha Kubešta přinesou.

3D knihy pro děti

Pohádkové bytosti, které v knize ožívají jsou díky prostorovému vyjádření mnohem reálnější a dětem bližší než obyčejné ilustrace v knížkách. Sugestivní, plastické znázornění děti více vtáhne do děje, stanou se jeho součástí.

Prostorové leporelo umožňuje postavám na chvíli oživnout

Prostorové leporelo jako rodinný poklad

Moc dobře si vzpomínám, jak jsem milovala, když jsem si u babičky mohla prohlížet knížku Červená Karkulka nebo Tři prasátka, které schovávala na památku po synovi, našem tátovi. Vždycky jsem se těšila, jak budu rozhýbávat některé postavičky nebo nahlížet do okénka. Dnes se tyto knížky s původním datem vydání 1957 prodávají za neuvěřitelných necelých pět tisíc korun.

Prostorové leporelo v nakladatelství Albatros

Současným dětem však knížky můžete pořídit v novém vydání podstatně levněji. Abatros před několika lety začal opět postupně prostorové leporela vydávat. Nejdříve se jednalo o tři pohádkové knihy českého výtvárníka Tři prasátka, Červená Karkulka a Kocour v botách.

Doufejme, že nakladatelství bude ve vydávání Kubaštových dětských knih i nadále pokračovat. Dvacet pět vydaných 3D knih je pouhým střípkem z jeho bohaté tvorby. Byl totiž neuvěřitelně pracovitým a plodným výtvarníkem. Během deseti let, v období 1955 až 1965 vytvořil stovku prostorových knížek.

A to je úctyhodné číslo, co myslíte? Poříďte svým potomkům knížky, které prověřil čas.

Box 12 prostorových pohádkových leporel

Autor článku

Jarmila Zechová Syptáková Sendire.cz

Jarmila Zechová Syptáková

Můj život je takový, jaký jsem si vysnila. Obklopena velkou rodinou dělám to, co mě baví.  Založila jsem magazín pro ženy Sendire. Starám se o komunitu žen na volné noze.  Jako copywriterka využívám při psaní marketingových textů znalosti z on-line marketingu. Píšu příspěvky na blogy malých živnostníků i velkých firem, vytvářím PR zprávy, textuju weby. Mám za sebou 20 let v knihovně. V on-line světě i v knihovně se hodně pracuje s klíčovými slovy, která mají společný cíl. Dovést čtenáře k relevantním informacím.

Miluji společné chvíle s rodinou, cestování, lahodná sladká vína i objevování sebe sama.

Podobné články

Jak se oblékat žensky? Prozradí stylistka Michaela Tutko
Jak prát funkční prádlo a oblečení?
5 tipů na netradiční dárky pro muže, na které nikdy nezapomenou

Komentáře k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlášením k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů.