fbpx
MENU

Jak vybrat nejlepší jídelní stůl?

4. 4. 2023
jídelní stůl

Výběr jídelního stolu závisí na osobních preferencích a vkusu. Přesto je dobré před výběrem zvážit několik důležitých parametrů. V první řadě si ujasněte počet strávníků a velikost místnosti, do které chcete jídelní stůl umístit.

Důležité parametry při výběru stolu do jídelny

Design a styl: Zvažte styl a design stolu, aby se hodil do interiéru jídelny. Stůl by měl být také dostatečně stabilní a pohodlný pro hosty.

Rozpočet: Ujasněte si, kolik chcete do jídelního stolu investovat a najděte si stůl v cenové kategorii, kterou jste si stanovili.

Funkčnost: Zvažte, zda potřebujete stůl s přídavnými deskami, aby se stůl dal rozšířit pro více hostů, nebo jestli máte rádi skládací stoly pro snadné uložení.

Barva: Vyberte barvu stolu, která se hodí k interiéru jídelny a která se bude snadno kombinovat s ostatním nábytkem a dekoracemi.

Výška stolu: Zvažte výšku stolu, aby byl dostatečně pohodlný pro stolování a aby se hosté mohli pohodlně posadit. Obvykle se doporučuje výška stolu mezi 75 a 80 cm. Židle ke stolu by měli být mezi 45 a 50 cm.

Z jakého materiálu vybrat jídelní stůl?

Jídelní stůl je často ústředním nábytkem každé rodiny. Měl by bý nejen vkusný, ale i praktický, odolný a snadno čistitelný. Z jakých materiálů si můžete vybrat?

Dřevěné stoly

Dřevo je tradičním materiálem pro výrobu jídelních stolů. Dřevěné stoly jsou pevné a odolné, a mají krásné přírodní zbarvení a texturu. Mezi nejoblíbenější dřeviny pro výrobu jídelních stolů patří dub, buk, javor, borovice, mahagon a teak.

Skleněné stoly

Jsou moderní a elegantní volbou. Sklo je odolné a snadno se udržuje v čistotě, ale každý otisk jde hned vidět. Skleněné stoly se vyrábějí v různých tvarech, barvách a tloušťkách.

DO 3. 9. 2023 velký výprodej na Bonami

Kovové stoly

Jejich předností je odolnost a pevnost. Mohou mít moderní i retro vzhled. Mezi nejpopulárnější kovy pro výrobu jídelních stolů patří ocel, hliník a měď. Často bývají zkombinované ze dřevem nebo kovem.

Kamenné stoly

Kámen je trvanlivý a odolný, ale také těžký a nákladný. Spíš než na jídelním stole se používá u konferenčních stolků. Nejčastějším materiálem je mramor nebo žula. Pro svou odolnost najdou využití také na zahradách.

Umělý materiál:

Stejně jako stůl ze dřeva může být i plastový stůl designovým prvkem. Výhodou plastových stolů je je nízká váha díky které stůl snadno přestěhujete z místa na místo.

Jak velký jídelní stůl potřebujete?

Obecně se pro pohodlné stolování doporučuje minimální šířka stolu 60 cm na jednoho člověka a minimální hloubka stolu 40 cm. Dostatek místa je potřeba na talířky, příbory i skleničky. U stolu by se lidé měli lidé cítit uvolněně a pohodlně, ne stísněně.

  • Pro dva se obvykle doporučuje šířka mezi 75 a 90 cm a hloubka mezi 75 a 90 cm.
  • Pro čtyřčlennou rodinu se obvykle doporučuje stůl s délkou a šířkou mezi 120 a 150 cm
  • Stůl pro 6 lidí byl měl být délku mezi 160 a 180 cm a šířku mezi 75 a 90 cm.
Skládací mechanismus borovicového stolu

Výhody a nevýhody jednotlivých typů rozkládacích stolů

Pokud nemáte moc místa a chcete mít doma stůl pro více lidí, může být elegantním řešením rozkládací stůl. Existuje několik typů rozkládání.

Mechanismus rozkládáníVýhodyNevýhody
Klasický rozkládací mechanismusJednoduché použití, stabilita stoluPotřebuje více místa pro rozložení, nemožnost variabilního nastavení velikosti
Výsuvný mechanismusVariabilita v nastavení velikosti stolu, snadné použitíNižší stabilita v porovnání s pevnými stoly
Skládací mechanismusSnadné skladování, vhodný pro menší prostoryMenší stabilita v porovnání s pevnými stoly, nižší kapacita stolu
Mechanismus s rozkládacím límcemVelká plocha pro stolování, jednoduché použitíOmezený výběr designů a stylů, náročnější údržba
Kapesní mechanismusVariabilita v nastavení velikosti stolu, snadné použitíMenší stabilita v porovnání s pevnými stoly, nižší kapacita stolu

Jaký tvar jídelního stolu zvolit?

Kulatý jídelní stůl

U kulatého stolu je potřeba dávat pozor na uspořádání židlí, aby všichni měli dostatek prostoru a aby byl stůl snadno přístupný pro všechny. V prostoru zabere více místa. Kulatý stůl pro 4-6 osob bývá obvykle o průměru 120-150 cm. Pro více lidí je potřeba větší stůl. Pro více lidí nebo podávání velkého množství jdla může být kulatý stůl příliš malý.

Čtercové jídelní stoly

Čtvercové stoly jsou obvykle menší než obdélníkové stoly, ale větší než kulaté stoly. Výhodou tohoto tvaru stolu je, že umožňuje snadnou komunikaci mezi všemi hosty a zároveň nabízí dostatek místa pro jídlo. Nevýhodou může být, že stůl může být příliš malý pro větší skupiny.

Oválný tvar stolu

je podobný obdélníkovému tvaru, je také protáhlý, ale nemá hrany, je do půlkruhu. Oválný tvar stolu nabízí výhodu, že má stejné množství prostoru jako obdélníkový stůl, ale zároveň umožňuje snadnou komunikaci mezi všemi hosty. Nevýhodou je, že stůl může být příliš velký pro menší místnosti a může být obtížné najít vhodné uspořádání židlí.

Ilustrační obrázek: depositphotos.com


Podobné články

Odhalte příčiny insomnie a vyzkoušejte sílu přírodu
Kdy a proč pít kontryhelový čaj
Dentální probiotika a jejich benefity pro zdraví ústní dutiny i imunity

Komentáře k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlášením k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů.