fbpx
MENU

Přírodní léky na očistu a posílení organismu najdeme v každé spíži

suroviny pro přípravu léčivého vína

Organismus vyčerpaný po dlouhém zimním období  je ideální živnou půdou pro nejrůznější virová a bakteriální onemocnění. Kombinace cibule, česneku, koření, medu a vína může fungovat jako velmi silný přírodní prostředek pro celkové vyčištění od nahromaděných toxinů, choroboplodných zárodků a účinné posílení imunitního systému.

Kořeněné cibulovo-česnekové víno

(čistí tělo od virů, bakterií a plísní, toxinů dále posiluje vitalitu a imunitu organismu)

Potřebujeme:

  • 2 velké cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • 2 lžíce medu,
  • 1 lžičku skořice,
  • 5 roztlučených hřebíčků (koření),
  • 1 lžičku roztlučených fenyklových semínek,
  • 1 litr kvalitního bílého vína.
Med má antibiotické účinky

Postup: Cibuli a česnek najemno nasekáme a společně s kořením i medem vložíme do nádoby se širokým hrdlem, zalijeme vínem, vše rozmixujeme a necháme 5 hodin louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, víno nalijeme do sklenice a vložíme ho do lednice. Užíváme 2× denně po „štamprlce“.

Tip: Jelikož toto posilující víno nemá žádné vedlejší účinky, můžeme ho užívat dlouhodobě, třeba i po celou dobu coro pandemie.

Léčivé účinky jednotlivých složek kořeněného cibulovo-česnekového vína

Cibule

Cibule má výrazné antibiotické působení, výborně likviduje bakterie, viry i plísně, rozpouští nahromaděné hleny a celkově posiluje odolnost organismu. Rovněž zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku a střevech. Působí blahodárně na srdečně-cévní systém. Pravidelná konzumace cibule upravuje metabolismus a snižuje obsah cukru v krvi i hladinu cholesterolu.

Česnek

Nejúčinnější látkou česneku je allicin, vznikající až při mechanickém poškození česnekových buněk – rozříznutí, rozmačkání. Poté se totiž začne uvolňovat enzym, díky němuž se přeměňuje neaktivní sloučenina alliin na allicin. Allicin úžasně likviduje celou škálu různých bakterií, plísní, virů a kvasinek, je účinný například proti stafylokokům, streptokokům. 

Koření

Skořice, hřebíček, fenyklová semínka mají silné antivirové, antibakteriální a antimykotické působení. Čistí tedy organismus od choroboplodných zárodků, celkově prohřívají a posilují.

Med

V medu je obsažená aktivní glukózo-oxidáza neboli enzym štěpící glukózu za vzniku peroxidu vodíku. Ten ničí přítomné bakterie. Proto má med antibiotické působení.

Autor ilustračních fotografií Karin Syptáková


Autor článku

Bylinkářka Simona Procházková

Simona Procházková

Simona Procházková, bylinkářka, která vyrábí účinné bylinné kapky na nejrůznější zdravotní problémy v rodinné manufaktuře pod názvem Léčíme přírodou. 

Je autorkou několika populárně naučných knížek, ve kterých seznamuje širokou veřejnost s léčivými účinky bylinek i jiných darů přírody.

Podobné články

Přírodní léčba letních zdravotních potíží
Kristine Varosyan: Pro své dítě s Downovým syndromem chci lepší budoucnost
Jednoduché tipy proti jarní únavě

Komentáře k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlášením k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů.